تشخیص نشتی شیر آب

radzad
- خرداد 11, 1400
- 2:18 ب.ظ

در برخی مواقع، نشتی شیر آب کاملاً مشخص و در معرض دید است. وقتی شیر آب کاملاً بسته است و آب از دهانه شیر میچکد، هیچ شکی نیست که شیر مشکل نشتی دارد. اما تمام نشتیهای شیر آب در معرض دید نیستند و ممکن است در قسمتهای دیگری به جز قسمت خروجی آب روی دهند.
البته ممکن است که نشتی های آب در مسیر لوله های آبرسانی برای آب آشامیدنی یا حتی لوله های سیستم های تهویه مطبوع و گرمایش مانند لوله های شوفاژ اتفاق بیافتد. در این مطلب صرفا به نشتی های محتمل در شیرهای آب پرداخته میشود.
اگر میزان مصرف آب خانگی شما بیش از حد معمول است، به دنبال نشتیهای پنهان باشید که میتواند باعث هدر رفت آب شود. نشتی آب در مورد شیرالات، در سه مکان بسیار رایج است.
نشتی ناشی از مغزی با کارتریج شیر آب
در این قسمت نشتی آب کاملا آشکار و مشهود است. حتی زمانی که شیر آب بسته است، آب از سرشیر چکه میکند. شاید متوجه شده باشید که هر بار مجبورید شیر آب را محکمتر از دفعهی قبل ببندید. یا پس از هر بار استفاده از شیرآلات، مجبورید دستهی شیر را تنظیم کنید تا محکمتر شود و یا اهرم در شیر اهرمی را به سمت راست یا چاگ فشار دهید تا چکه نکند.
این نشتی شایعترین نشتی شیر است، با گذشت زمان، شدت چکههای آب بیشتر شده و علاوه بر اسراف آب و کمک به مشکلات زیست محیطی ناشی از کم آبی و اتلاف آب، در نهایت مبلغ زیادی هم به بهای قبض آب شما اضافه میشود. در صورتی که این چکه کردنهای مداوم درست نشود، حتی سینک ظرفشویی هم کمکم لک میشود . مشکلاتی برای کاسه های روشویی نیز ممکن است بوجود آید.
در موارد پیشرفته، چکه کردن آب واضح و پشتسر هم است، اما در مراحل اولیه چکهها گاه به گاه است و ممکن است متوجه آن نشوید. اگر نسبت به نشت از نازل سرشیر، مشکوک هستید، میتوانید با یک حوله کاغذی یا ظرفی کوچک، آزمایشی انجام دهید. پس از اینکه از شیرآلات استفاده کردید، سینک ظرفشویی را خشک کنید و سپس حولهی کاغذی خشکی را زیر لوله و روی سوراخ سینک قرار دهید و بعداً نگاه کنید تا ببینید خیس است یا نه. یک فنجان یا کاسه را بطور صحیح زیر سرشیر آب قرار دهید و ببینید که آیا آب در آن چکه کرده یا نه.
برطرف کردن این نوع نشتی، به نوع شیر آب بستگی دارد. اگر شیر فشاری دارید، (شیری که شاسی آن را فشار میدهید و سوپاپ روی واشر داخلی فشار وارد میکند)؛ تعویض واشر یا واشرهایی که در انتهای سوپاپ قرار دارد، گزینهی مناسبی برای برطرف کردن چکهی شیر است.
برای بررسی شیرالات فشاری زماندار، میتوانید روی این لینک کلیک کنید.
در شیرهای کلاسیک که از دسته های قابل چرخاندن برای تنظیم فشار و دمای آب استفاده میشود، قطعه ای به نام مغزی شیر وجود دارد. در اینگونه از شیرالات، برای رفع نشتی آب از سرشیر باید به بررسی مغزی شیر پرداخته شود. شاید مغزی و واشرهای آن درست نصب نشده اند و یا شاید مغزی شیر مستهلک شده و نیاز به تعویض دارد.
در شیرآلات مدرن اهرمی بجای مغزی از قطعه ای بنام کارتریج استفاده میشود. در واقع قطعه مغزی در شیرالات اهرمی حذف شده است اما همچنان بعضی از افراد به اشتباه از واژه مغزی بجای کارتریج برای شیرالات اهرمی استفاده میکنند. در این نوع شیرآلات برای رفع نشتی، کارتریج را باید عوض کرد. گاهی حتی دیده میشود که دسته شیرالات اهرمی سفت میشود که برای رفع آن نیز باید به تعویض کارتریج پرداخت.
نشت آب در اطراف پایهی شیر
نشت آب در اطراف پایه شیر یعنی جایی که بدنه شیر به سینک ظرفشویی متصل میشود، کاملاً معلوم نیست چون موقع شست و شو دائماً در اطراف سطح سینک و پایهی شیر در کاسه روشویی، آب پاشیده میشود. اما اگر مرتباً روی سینک و اطراف شیرها خیس است، ممکن است این قسمتها نشتی آب داشته باشند. در این شرایط، آب فقط هنگام باز بودن شیر چکه می کند.
برای بررسی این نوع نشتی، ابتدا تمام آبی که روی سینک جمع شده را باید خشک کنید. سپس اهرم شیر را باز کنید و یا هر دو دستهی آب را باز کنید (در صورتیکه شیر آب، دارای دو سرپیچ باشد) و بعد با دقت به دنبال نشتی آب در اطراف پایه بگردید.
این نوع نشت اغلب به دلیل خشکی و فرسودگی حلقهی داخلی اورینگ است. حلقهی اورینگ در داخل بدنهی برنجی شیر آب و در زیر محفظهی خارجی قرار میگیرد و به عنوان وسیلهی آببندی بدنهی شیر عمل میکند. معمولاً احتمالش خیلی کم است که نشتی در این قسمت، بخاطر فرسودگی کارتریج داخلی باشد. اگر تعویض حلقه اورینگ کمکی نکرد، شاید لازم باشد کارتریج را هم عوض کنید.
در عین حال حتما بررسی کنید که بدنه شیر دچار فرسودگی و نشت ناشی از آن نشده باشد و یا بر اثر ضربه، دچار آسیب نگردیده باشد.
نشتی آب زیر سینک
پی بردن به نشت آب در زیر شیرآلات و سینک کار خیلی سختی است، زیرا خیلیها حتی گهگاهی هم زیر سینک را نگاه نمیکنند. این نوع نشتی بویژه برای آشپزخانه ها واقعاً دردسر ساز و مخرب است، چون وقتی آب از زیر سینک چکه میکند، جایی برای رفتن ندارد.
این نوع نشتی ها معمولا از شیرهای پیسوار هستند که زیر شیر اصلی نصب میشوند. شیرهای پیسوار برای هر کدام از لوله های آب سرد و گرم در زیر هر شیر روشویی یا آشپزخانه نصب میشوند.
ابتدا آب جمع شده در کابینت زیر سینک و یا آب جمع شده کف سرویس را کاملاً خشک نمایید. سپس آب را کمی باز کنید تا ببینید از کجا چکه میکند. احتمالاً زیر سینک دو عامل باعث نشتی میشود:
- یا مشکل از پیسوارها است که نیاز به بررسی دارند.
- یا اینکه اتصالات فاضلاب سینک یا لولههای شترگلویی درست نصب نشده و یا شل شده اند.
اگر نشتی آب بسیار کم باشد بلافاصله نمیتوانید عامل نشتی را پیدا کنید، بنابراین چند حوله کاغذی خشک روی زمین یا کف کابینت سینک ظرفشویی قرار دهید و حدوداً روز بعد میزان خیسی آب را روی حولههای کاغذی بررسی کنید.
شیر فلکههای پیسوار سه اتصال دارند که باید بررسی کنید:
1- جایی که لولههای تامین آب به فلکه متصل میشوند. 2-جایی که شیرها به لولهها متصل میشوند و 3- جایی که این لولهها به قسمت انتهایی شیر آب متصل میشوند.
در هر یک از این قسمتها احتمال نشت آب وجود دارد. این مسئله را باید دقیقاً بررسی کنید تا بخشی که نشتی دارد، شناسایی شود و سپس باید اتصالات آن قسمت را محکم کنید تا نشت آب متوقف شود. بعنوان مثال ممکن است شیر پیسوار یا لوله فرسوده شده و نیاز است که تعویض شوند.
هر چند احتمالش کم است، اما امکان دارد که بدنه خودِ شیر آب فرسوده شده باشد و لازم است که عوض شود. در شیرآلاتی که بسیار کهنه هستند، برخی قسمتهای اتصال شیر، پوسیده شده و دیگر نمیتوان آن را خیلی محکم به لولهها وصل کرد.
تمام نشتیهای زیر سینک به خاطر فرسودگی شیر آب نیست. اگر مشکل از دهانه فاضلاب سینک یا اتصالات شترگلویی فاضلاب باشد، معمولاً نشت آب بخاطر سفت نبودن اتصالات سیفون تخلیه است. در سینکهای بسیار کهنه و قدیمی ممکن است صافی فاضلاب و بدنهی آبریز سینک فرسوده باشد پس بهتر است آنها را نیز بررسی کنید. در این مورد باید اتصالات فاضلاب سینک را عوض کرد. با این حال بیشتر اوقات نشت آب در این قسمتها به خاطر محکم نکردن اتصالات فاضلاب است.
در صورتیکه نیاز به خرید یک شیر جدید هم داشتید، میتوانید با ما در راندماکس تماس بگیرید و مشورت کنید تا مناسب ترین شیر آب برای شرایط شما معرفی شود.


بیشتر بخوانید:
منبع



